Maarten Meiners naar Olympische Spelen

Vrijdagmiddag is bekend geworden dat het NOC*NSF heeft besloten de voordracht van de Nederlandse Ski Vereniging voor deelname van alpineskiër Maarten Meiners (29) aan de aankomende Olympische Spelen van Beijing goed te keuren. Daarmee gaat de droom van Meiners in vervulling: op zondag 13 februari zal hij aan de start staan van de reuzenslalom op de Olympische Spelen van Beijing. Meiners voegt zich daarmee bij Adriana Jelinkova, waarmee Nederland voor het eerst sinds 1952 (Prajoux-Bouma, Pappenheim en Pappenheim) weer op het onderdeel alpineskiën vertegenwoordigd zal zijn bij de Olympische Spelen.

Meiners: droom die werkelijkheid wordt
Meiners had bij de laatste World Cup in Adelboden eigenlijk een top 8 moeten halen om aan de Nationale Prestatie-Eisen te voldoen. Na zijn 28e plek in Adelboden, wat overigens een bijzonder knappe prestatie is, hield hij dan in eerste instantie ook geen rekening meer met de Olympische Spelen. Maar toen Meiners de afgelopen dagen ten oren kwam dat de NSkiV en NOC*NSF oog hadden voor de bijzondere omstandigheden, ging het vuurtje bij de Nederlander vanzelfsprekend weer branden.

Uiteindelijk volgde de verlossing middels een telefoontje van Maurits Hendriks. “Ik ben ongelofelijk dankbaar dat het NOCNSF oog heeft voor de bijzondere omstandigheden van de afgelopen twee seizoenen en in het verlengde daarvan de status van alpineskiën als mondiale topsport erkent. Dit is een droom waar ik 15 jaar lang aan gewerkt heb. Constant ben ik bezig geweest het beste uit mezelf te halen. Het was voor mij dan ook een mijlpaal om twee maal in die top 30 te finishen. Dan zit je zogezegd in de finale en daar ben ik als kaaskop heel erg trots op. Ook ben ik iedereen die me gesteund heeft enorm dankbaar voor de afgelopen jaren.”, aldus Meiners.

Uitzondering wegens bijzondere omstandigheden
Meiners behaalde zowel in het seizoen 2020-2021 als in het seizoen 2021-2022 een 25e plaats op de geschoonde uitslagenlijst van World Cups op het onderdeel reuzenslalom. Hoewel Meiners hiermee niet voldeed aan de gestelde Nationale Prestatie-Eisen (eenmaal top 8 of tweemaal top 16 geschoond) heeft het NOC*NSF besloten de voordracht alsnog goed te keuren o.b.v. meerdere bijzondere omstandigheden. Zo zal de alpineskiër een betere startplek in het Olympische format hebben en zorgde COVID-19 ervoor dat hij benadeeld werd in zijn voorbereiding t.o.v. de toplanden.

Iedereen heeft z’n steentje bijgedragen
Meiners stelde zich in 2008, samen met bondscoach Harald de Man, ten doel om die top 30 van de wereld te bereiken, want dat dan telt een alpineskiër internationaal echt mee. “De afgelopen jaren heb ik echt m’n eigen weg binnen het alpineskiën moeten zoeken en dat was niet mogelijk geweest zonder de steun van iedereen die z’n steentje heeft bijgedragen, zoals mijn sponsoren.” aldus Meiners. De Nederlander wordt gesponsord door ERU Prestige, Active Professionals, Audi, Ziener, Rossignol, POC, Komperdell, Stox en Rawbite.

ERU Prestige, sponsor van Maarten Meiners, heeft een documentaire gemaakt genaamd ‘Maartens droom: de Olympische Winterspelen 2022’. In deze documentaire volg je de weg die Maarten heeft afgelegd om de wereldtop te bereiken.

De documentaire, win- acties en meer toffe content is te vinden op www.worldofmeiners.com