Hoe is het om nu te skiën in Oostenrijk?

De eerste ski meters na de Corona lockdown zijn al weer gemaakt. Deze week stond ik op de sneeuw van de gletsjer in Hintertux. Ontzettend gaaf om weer bovenop die prachtige bergen te staan in de sneeuw. Na 2500 kilometers op de racefiets en vele uren in de ‘home gym’ werd het ook wel weer tijd om de ski trainingen op de pakken als voorbereiding op komende winter. Maar hoe is het om nu te skiën terwijl sommige Corona maatregelen nog actief zijn?

De grenzen naar de alpenlanden gaan de komende tijd langzaam open. Echter toen ik eind mei naar Oostenrijk reisde mocht je niet zomaar over de grens rijden zoals wij dat afgelopen jaren natuurlijk gewend zijn geweest. Gelukkig sta ik ook in Oostenrijk ingeschreven en kon ik in Nederland op het virus getest worden. Met mijn negatieve uitslag, niet ouder dan 4 dagen, kon ik naar Oostenrijk rijden in mijn Audi Q3. Bij de grens werd ik staande gehouden maar met de juiste formulieren mocht ik doorrijden.

Onderweg naar Oostenrijk werd mij al snel duidelijk dat elk Europees land zijn eigen maatregelen heeft. Tijdens het tanken in Duitsland is het dragen van mondkapjes verplicht. Ook in Oostenrijk zijn mondkapjes verplicht in winkels, supermarkten en tankstations tot 15 juni. Zo ook in de rij bij de gondel en in de gondel zelf. Hier is het moeilijker om voldoende afstand te houden en wordt verspreiding van het virus beperkt door de mondkapjes.

Afgelopen maandag 1 juni, tweede pinksterdag was het dan eindelijk zo ver! De eerste bochten in de sneeuw, wat was dat heerlijk! Na 3 maanden onzekerheid en (intelligente) lockdown gaf het een gevoel van vrijheid. Hopelijk gaan we vanaf nu weer de goede kant op. Doordat 1 juni in Oostenrijk ook een feestdag was, waren we niet de enige die hadden bedacht om te gaan skiën. Ik was dan ook verbaasd over de hoeveelheid mensen die ’s ochtends in de rij stonden bij de gondel. Gelukkig werden mondkapjes of buffs goed gedragen en verspreidde de menigte zich snel in het skigebied. Tijdens het skiën hoeft geen mondkapje gedragen worden, op de piste kan ook gemakkelijk genoeg afstand gehouden worden.

In de 6-persoons stoeltjeslift worden maar 3 mensen toegelaten waardoor er genoeg afstand gehouden kan worden. Gelukkig waren de andere dagen op 2 en 3 juni ‘gewone’ doordeweekse dagen en daardoor veel rustiger. Dit geeft toch een fijner gevoel door verantwoorde afstand in de rij en in de gondels.

Ik raad iedereen aan om zich te houden aan de afstandsregels die worden opgedragen door de overheid. Hierdoor kunnen we verspreiding van het virus voorkomen of enorm beperken. De adviezen voor reizen naar het buitenland kunnen worden bekeken op de wedsites van de rijksoverheid. Maar voor iedereen die ook niet kan wachten om weer te skiën: het is dus zeker mogelijk deze zomer!